Professionele vijvers

Vijver aanleg





Beste vijverliefhebber,
Graag heet ik u welkom op onze vijverpagina. Hier komen zeker een aantal zaken van pas waar men goed op moet letten, voordat men met het maken van een vijver begint. Als eerste, bedenk eerst wat voor vijver u wilt. Er zijn vele soorten vijvers die men kan maken. Denk hierbij aan een :

  • Natuurvijver
  • Koi - vijver
  • Spiegel -vijver
  • Zwem – vijver
  • Vijver waar men alleen maar een ornament(en) in wil plaatsen

  • Kortom de keuze is reuze. Zorg dat je zelf voldoening uit je vijver haalt, die in gedachte hebt of misschien ergens gezien hebt. Zelf haal ik mijn inspiratie uit boeken of bij mijn klanten die met trots echt hele mooie dingen laten zien. Deze ideeen geef ik ook door aan nieuwe klanten om samen tot een verbluffend resultaat te komen. Zeg nou eerlijk, elke trotse vijverliefhebber is trots op zijn vijver. En elke vijver heeft zijn charme. Als je een vijver zelf wilt gaan aanleggen zorg dan dat je precies te werk gaat. Denk eraan dat de zon hier ook een grote rol in speelt.

    3D tekening





    Net zoals men een huis bouwt, tekent men eerst een plattegrond van de tuin uit. Hoe groter de tuin, des te meer mogelijkheden men heeft om een vijver op verschillende plaatsen uit te tekenen. Als men de plaatsbepaling gevonden heeft begint men met het uitzetten van de vijver in de tuin.

    Begin met graven





    Als men de paaltjes heeft uitgezet kan men beginnen met graven. Voor Natuurvijvers is dit een hele goede zet. Voor Koi – vijvers graaft men meestal een gat naar de afmetingen die men wenst. Daarna plaats men meestal een HDPE-Bak of men metselt een bak. Denk wel aan de grondwater die men tegen kan komen. Met een drainage (pomp) kan men dit meestal verhelpen. Let ook goed op de jaargetijde voor het plaatsen van een vijver. Meestal wordt deze in het voorjaar gemaakt, Na het voorjaar een vijver maken kan meestal problemen geven, door de meestal heftige regenvallen.. De vijver zou dus ineens een stuk groter worden dan je gedacht had.

    Bescherming voor de vijver





    Het aanleggen van een beschermlaag. Wortels van bomen en struiken kunnen meestal problemen geven bij de aanleg van een vijver. Denk hierbij aan bepaalde riet soorten. Deze woekeren, wortels van bomen en struiken kunnen zichzelf zo door het folie heen boren. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is het verstandig om de bodem van je vijver te bedekken met een laag worteldoek. Dit doek voorkomt dat de wortels van struiken en bomen je vijver binnen dringen. Om de worteldoek op zijn plaats te houden vullen wij eerst een dunne laag zand om deze op zijn plaats te houden. Bij Koi – Vijvers kunnen we de wanden strak inspuiten met speciale lijm zodat je een super strakke vijver krijgt.

    Bodemaanleg





    De bodem realiseren van een vijver is voor het mooie om iets schuin af te laten lopen naar de pomp. Al het vuil wat op de bodem ligt rolt dan makkelijker naar de vijverpomp toe. Zeker door de vissen die daar een handje aan meehelpen tijdens het zwemmen. (Tip) Als men toch voor een vlakke bodem kiest kan men gebruik te maken van de uitlaatstroming van een skimmer die de bodem kan beheersen, met de uitstroom daarvan kan je dit naar de vijverpomp toe te leiden. Denk hierbij aan Koi – Vijvers.

    Bioranden





    Bioranden zijn randen die gemaakt worden langs de vijver op bepaalde dieptes en niveaus Deze worden in zones verdeeld. Dit komt omdat elke plantsoort een bepaalde diepte nodig heeft om te overleven. Voor Koi- Vijvers is het verstandig om een aparte planten bak te maken. Dit omdat koi’s veel wroeten. Toch kan het heel mooi zijn een gescheiden planten bakte maken met daarin een waterval met led – verlichting. (Waterval goed voor extra zuurstof of luchtpomp). Wij adviseren u graag hierinVoor Natuurvijvers is het mooi om misschien op de bodem en langs de onderranden mooie keien te plaatsen daarnaast kan men ook alvast de beplanting toedienen. Deze kan je naar eigen inzicht plaatsen wat je zelf mooi vindt. Nogmaals let wel op de zones van de beplanting.

    Substraat





    Is een kunstmatige bodem voor de plantengroei, bij een natuurvijver kan dit op de bodem heel mooi uiten. Zorg dan wel dat je een goede filtratie hebt, berekend op je vijver. Wij helpen je graag met de berekening daarvan. Let goed op bij Koi’s is het niet zo verstandig substraat te gebruiken. Door het schuren lang de substraat kunnende vissen hun huid beschadigen. Dit komt door het schuren waarna de wond gaat ontsteken en parasitaire aandoeningen krijgen.Denk hierbij aan huidwormen e.d. Wij adviseren u ook graag met het helpen van het juiste medicijn daarvan.

    Vijver vullen





    Eindelijk wordt de vijver gevuld. Let op door het vullen van de vijver zal het doek nog verzwaard worden. Houd hier rekening mee. Maar eerst zorg dat u de stand van de watermeter opschrijft. Dit is handig om precies te weten hoeveel liter water je aanstaande vijver bedraagt. Ook is dit handig als je abrupt je gehele vijver moeten behandelen. Ik zeg liever in een aparte bak maar soms kan het echt nodig zijn. Wacht ook met afknippen van het folie. Het kan zomaar zijn dat u het folie te kort afknipt om de randen af te werken. Werk voor niets. Ga dus goed en georganiseerd te werk.

    Vijverplanten





    Een vijver is natuurlijk niet af zonder een aantal mooie waterplanten. Een van de bekendste planten is misschien wel de waterlelie. Let wel op goed een waterlelie is geen zuurstof plant. Wij adviseren u graag met het helpen van een plantenplan. Het beste is in Mei uw waterplanten in de vijver te plaatsen dan hebben ze voldoende tijd om zichzelf aan te passen naar je vijver en in de zonnige maanden in mooie volle bloei te staan. Je vijver aanleggen eind van het jaar kan!, mits je de weersomstandigheden in de gaten houdt, de vijverplanten kunnnen daarna goed rijpen en is dan startklaar voor gebruik. . Tegenwoordig hebben we geen strenge winters meer. Echter prefereer ik toch het voorjaar voor het aanleggen van een vijver.(Ieder zijn keus).

    Waterkwaliteit - Vissen





    De laatste stap is uiteraard de vissen! ,want daar gaat het tenslotte om. Stop in het begin niet al te veel vissen in uw vijver. De vijver is nog niet klaar om 100% zijn werk te doen. Tenslotte bootsen we de natuur na in een zak. Daarom gooien we extra bacterieen in de vijver om een extra boost te geven aan het vijverwater. De waterkwaliteit is nog niet optimaal. Stop daarom in het begin niet te veel vissen in uw vijver.Men kan Ammoniak en Nitriet pieken krijgen. Wij adviseren u graag over de waterkwaliteit en aankoop de aankoop van uw vissen Super je vijver is nu helemaal zo goed als klaar.