Laadpalen

Wat is een laadpunt?

Een laadpunt is een aansluitmogelijkheid voor een elektrisch voer- tuig. Wandlaadstations beschikken over één laadpunt, laadzuilen hebben twee laadpunten.

Aansluitklare Laadsystemen

Afhankelijk van de toepassing moeten de laadstations aan uiteenlopende eisen voldoen. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorieën:

 • Laadstations voor privé- en semi- openbaar gebruik
 • Laadstations voor openbaar gebruik

 • Laadstations voor privé- en semi- openbaar gebruik

  Hiertoe horen alle laadstations, die op het lokale net – het deel dus achter de kWh-meter – worden aangesloten. Dat zijn:

 • Alle laadstations in een privé-omgeving, bijvoorbeeld in de garage, in de carport of op parkeerplaatsen bij de woning.
 • Laadstations op bedrijfsparkeer terreinen, in privéparkeergarages of op privé uitgebate parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij winkelcentra of hotels.

 • De energievoorziening van de laadzuilen loopt direct via de lokale stroomvoorziening. De laadzuilen zijn plug in voorbereid en direct na aansluiting op het net bedrijfsklaar. In dergelijke omgevingen worden laadstations als Wandlaadstations of laadzuilen gebruikt, die naar wens over verschillende autorisatiemogelijkheden beschikken. Zo wordt gewaarborgd dat alleen personen die daarvoor toestemming hebben hun voertuig laden.
  Wij installeren Mennekes en Alfen laadpalen.

  Laadstations voor openbaar gebruik

  Een openbare laadpaal voor auto's is voorzien van een of meerdere stopcontacten en wordt doorgaans geplaatst bij openbare parkeervoorzieningen, Om dit gebruik te faciliteren realiseert de gemeente openbare laadpalen in de openbare ruimte. Tevens zijn er beleidsregels opgesteld om het gebruik in goede banen te leiden. Denk bijvoorbeeld aan infrastructuur e.d. er zijn verschillende processen, voorwaarden en beleidsregels In heel Europa zijn de laadpalen voorzien van een Mennekes type-2 contact.